Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

tiistaina, helmikuuta 28, 2012

Helmikuun raporttia ja maaliskuun suunnitelmia

Helmikuussa on vielä yksi "ylimääräinen" päivä jäljellä, mutta teen kuukausiraporttini jo tässä vaiheessa, koska mitään ei ole enää valmistumassa tämän kuun puolella.


Helmikuussa valmistuivat:
  • 4.2. Nappivarsisukat (neuloen), langankulutus 150 g
  • 5.2. Sytomyssy (virkaten), langankulutus 70 g
  • 16.2. Intarsiatunika (neuloen), langankulutus 364 g
  • 17.2. Vaaleanpunaiset sukat (neuloen), langankulutus 48 g
  • 20.2. Rannekoru ja kaulakoru (neulahuovuttaen)
  • 21.2. Angry Birds -dragon (neuloen ja virkaten), langankulutus 138 g
  • 23.2. Sytomyssyt 5 kpl (virkaten), langankulutus 330 g
  • 25.2. Mighty Eagle (virkaten), langankulutus 118 g
Lankaa kului helmikuussa 1218 g. Sen sijaan lankaa tuli kuukaudessa kotiin 6100 g eli lankavarasto kasvoi 4882 grammalla.

Ristipistotyö ei edennyt koko kuukauden aikana kuin muutamalla pistolla, joten en laita siitä edes kuvaa tässä vaiheessa.

Maaliskuussa on tarkoitus jatkaa nyt jo hyvällä mallilla olevaa torkkupeiton virkkausta. Sen valmistuttua tai muuten sopivassa saumassa sitten tehdään muita juttuja, sukkia, sytomyssyjä, kenties joku pusero... materiaalia ja ideoita ainakin riittää. :) Uskallan veikata, että maaliskuun langankulutus tulee olemaan reippaasti enemmän kuin helmikuun kulutus; toivottavasti ei lankaa tule ostettua ihan yhtä paljon kuin tässä kuussa. ;) Vaikka vielä olisi ostoslistalla paljon juttuja, mitä tarvitsisi...

Hyvää kalevalanpäivän jatkoa, karkauspäivää ja alkavaa maaliskuuta kaikille!

 

maanantaina, helmikuuta 27, 2012

Valoilmiöitä

Tänä iltana on taivaalla harvinainen näky:


Siinä on samassa kuvassa Kuu, Jupiter ja Venus; Jupiter on tuo Kuuta lähempänä oleva ja Venus vähän kauempana. Ihan tavis kiikareilla erottui myös kaksi Jupiterin kuuta. :) (Wikipedian mukaan Jupiterilla tunnetaan olevan 64 kuuta) Ne näkyivät Jupiterista klo 11 suuntaan ihan pieninä pisteinä.

Siitä vain muutkin taivaalle tähyilemään! :) Näitä valoilmiöitä on välillä tosi hauskaa bongailla!

 

sunnuntaina, helmikuuta 26, 2012

Uutta koukulla

Koukulla on uusi, tällä kertaa taas aika tavalla isompi projekti...


Kuudenlaisia erilaisia tilkkuja täytyisi virkkailla yhteensä 63 kappaletta. Valmiina tällä hetkellä kymmenen ja yhdestoista koukulla. Näistä tulee aikanaan peitto meidän makkariin. Lopputulos on suunniteltuna paperille, mutta sen virallisen lopputuloksen näkee sitten joskus 52 ja puolen tilkun sekä yhdistämisen ja reunuksen kuluttua. ;)

 

lauantaina, helmikuuta 25, 2012

Mikty Eakle omaa sukuaan Maiti Iiköl -TERVETULOA!

Tämä nyt valmistunut käsityö ei taida olla kenellekään mikään yllätys, tästä on jo muutamaan kertaan tullut mainittua. :)


Netin kuvista on tullut kurkittua mallia, ja lopputulos tässä:

Mighty Eagle
Tehty ajalla: 23.-25.2.2012
Malli: Omasta päästä
Lanka: Novita 7 veljestä ruskea (653), luonnonvalkoinen (010), keltainen (268), musta (099) ja purppura (573)
Langankulutus: 118 g
Virkkuukoukku: 4 mm
Koko: Pituus (pää + nokka) 25 cm, korkeus 20 cm, leveys 18 cm
Muuta: Kuopukselle.  


Niin oon hirrrrrrveen tyytyväinen tähän ja niin on nätti ja ja ja niin on nätit silmät ja ja ja hirrrrrrveen iso nokka ja ja ja...

Oikeesti, tämä taitaa olla parhaiten onnistunut tekemäni Angry Birds -hahmo, tykkään ainakin itse lopputuloksesta ja myös niistä oivalluksista, mitä tehdessä syntyi, että miten esimerkiksi tuo nokka kannatti tehdä, että se muotoutui oikeanlaiseksi.

Arvelisin pojankin olevan tähän tyytyväinen, sillä hän kävi heti hakemassa muut Angry Birds -pehmonsa, toi ne yksitellen Mighty Eaklen luo ja esitteli: "Katsoppas mikä täällä on...!" Ja sitten muut linnut ja lohikäärme kävivät uutta tulokasta tervehtimässä. ;)

Vannoin tämän valmistuttua, että nyt riittää vähäksi aikaa Angry Birdsien tekemiset, mutta juuri kun olin tätä blogipäivitystä kirjoittamassa, niin viereeni ilmestyi kuopus (jonka pitäisi olla kyllä jo unten mailla!) ja ilmoitti, että häneltä puuttuu vielä kaksi lintua, jotkut siniset tyttö- ja poikalinnut, joista en kyllä ole ikinä kuullutkaan... *huokaus* Voisikohan joku muu tehdä ne hänelle? Vaikkapa meidän esikoinen, hänellä nimittäin on koulussa käsitöissä tällä hetkellä työn alla jättiläiskokoinen Angry Birds -kuningaspossu! :)

Hurrrraa! Suosikkini voitti Vuoden Sketsihahmokisan, minkä voi varmaan tuosta otsikosta ja ja ja vähän tekstistäkin päätellä. ;)

 

perjantaina, helmikuuta 24, 2012

Myssyjä

Tällä viikolla bussimatkakäsityönä on ollut sytomyssyjä. Ne kun ovat sellaisia sopivia käsilaukkutöitä ja muutenkin niin näppäriä tehdä silloin, kun ei jaksa miettiä, minkä työn seuraavaksi aloittaisi. Tai jos ei voi ottaa vaikkapa lohikäärmeen tai kotkan tekelettä matkaan, kun vievät liikaa tilaa.

Sytomyssyt 5 kpl
Tehty ajalla: 19.-23.2.2012
Malli: Matleenan perusmyssyohje vähän sovellettuna
Lanka: Novita Tiina punainen (3725), sininen (6120), tummansininen (3713) ja vihreä (3728)
Langankulutus: Kaikkiin yhteensä 330 g
Virkkuukoukku: 5 mm
Koko: Kaikkien ympärys n. 56 cm
Muuta: Toimitan jossain vaiheessa Oysiin 

Joku joskus kyseli kommenteissa, montako sytomyssyä olen tehnyt. Näiden myssyjen myötä minulla meni 50 rikki, eli nyt olen tehnyt 52 myssyä kahden vuoden aikana. Tämän vuoden puolella olen tehnyt tasan 10 myssyä, joista neljä on jo toimitettu Oysiin.

Hyvää viikonloppua kaikille! :)

 

torstaina, helmikuuta 23, 2012

Väri tulee värin luo

Jos eilen tuli postissa lankaa, tänään tuli sitten värejä.


Tässä satsissa on ihan yhtä monta pussia kuin syksyllä tilaamassani paketissa eli 40 pussia. Erona siihen edelliseen on se, että silloin tilasin kaikkia värejä 1-3 pussia/väri, nyt tilasin vain seitsemää väriä ja vähän isompia eriä yhtä väriä. Ainakin puserolangat täytyy näillä värjätä. :) Valitsin tähän satsiin nyt seitsemän minulle kaikkein mieluisinta, eli tässä tuli nyt Berry Blue (turkoosi) 5 pussia, Piña-Pineapple (keltainen) 5 pussia, Lemon-Lime (vihreä) 5 pussia, Mango (keltainen) 5 pussia, Cherry (punainen) 10 pussia, Tropical Punch (pinkki) 5 pussia ja Watermelon-Cherry (vaaleanpunainen) 5 pussia. Cherrystä tulee pohjaväri puserooni, kuvioväriksi luultavasti Lemon-Limeä ja Mangoa ja jotain kolmatta, jota en ole vielä päättänyt. Pitää ehkä värjätä langat ensin ja päättää sitten. ;)

Juuri kun olin napsaissut tämän kuvan, kuopus säntäsi paikalle ja sanoi: "Äiti, mää haluan värjätä. Mun tekee niin mieli värjätä." :) Näemmä edes yksi toinenkin meidän perheessä tietää, mitä ne nämä pussit oikein ovat. :) Katsotaan nyt, missä vaiheessa me alamme pojan kanssa taas soppia keitellä.

keskiviikkona, helmikuuta 22, 2012

Lanka tulee langan luo

Joskus lankaa vaan tulee sisään ikkunoista ja ovista, vaikkei tekisi itse mitään...

Sain muutama viikko sitten sähköpostia La Alpaca -nimiseltä firmalta, joka tarjosi minulle heidän alpakkalankaansa kokeiltavaksi. Firma oli minulle ihan outo, joten ihmettelin ensin, onko tässä jokin koira alpakka haudattuna. Mutta olin tosiaankin päätynyt jotain kautta heidän kampanjansa kohteeksi, eli he tarjoavat joillekin bloggaajille kokeiltavaksi tuotteitaan - ilmaiseksi. No, jos kerran ilmaiseksi saa, niin antaa tulla vaan! :)


Tänään mies kävi noutamassa paketin, jossa oli kolme kerää 100% alpakanvillalankaa. Olin aika hämmentynyt siitä, että vielä väritkin olivat ihan minulle mieleisiäni, olin varautunut johonkin "harmaanruskeaan". ;) En tiedä, onko kyseinen firma tehnyt jotain salapoliisintyötä, vai miten osasivat lähettää näin mieluisia värejä.

Joka tapauksessa kiitos La Alpacalle ilmaisista langoista! :) Koska en ole näistä mitään maksanut, voin kaiketi luvata ainakin sen, että kun näitä jossain vaiheessa testaan, niin kerron kyllä sitten blogissa oman mielipiteeni langasta. Tosin en ole koskaan eläissäni neulonut alpakkalankaa, niin minulla ei ole minkäänlaista vertailukohtaa.

Toinen, minkä voin tehdä kiitokseksi ilmaisista langoista, on kertoa paketin mukana tulleesta tarjouksesta blogini lukijoille: saatte 20% alennuksen La Alpacan alpakanvillalangoista 31.5.2012 asti, kun käytätte tilatessanne alekoodia LANKA2012.

Täytyy vielä mainita, että minulla ei ole mitään kytköksiä kyseiseen yritykseen, todellakin ensimmäistä kertaa kuulin tällaisesta firmasta, kun he itse ottivat minuun yhteyttä ja halusivat lähettää minulle lankaa. :)

Sain tänään toisenkin paketin, tämän mukana tuli sitten valitettavasti myös lasku. ;) Jos olisin tiennyt, että minulle on tulossa toinenkin paketti, en olisi laittanut miestä tuomaan minulle tuota alpakkapakettia, vaan olisin ottanut itse molemmat paketit matkaani illalla, kun kerran Postiin piti kuitenkin menemäni. Sain vain tästä toisesta paketista tekstarilla tiedon vasta iltapäivällä, jolloin edellinen paketti oli jo noudettu. Joka tapauksessa tällainen oli sen paketin sisältö:


Margarethalta tuli pieni paketti, jonka tilasin tässä jokin aika sitten. Heillä oli tarjouksessa "nopeille tilaajille" tuollainen ruskea laukku eurolla. No, olisi voinut jäädä kyllä sekin euro tässä tapauksessa käyttämättä, sillä laukku on täysi susi. Se näyttää suhteellisen tilavalta, mutta todellisuudessa sinne mahtuu ehkä juuri ja juuri lompakko ja yksi pieni lankakerä, johtuen siitä, että laukun vetoketju on jossain alle 10 cm laukun pohjan yläpuolella, ja loput laukun näennäisestä korkeudesta onkin vain pelkkää silmänlumetta, millä ei ole mitään käytännön merkitystä. Mieskin totesi, että tuolla sää et kyllä tee yhtään mitään - minulla kun on se periaate, että jos kerran joku laukku pitää olla matkassa, niin sen pitää olla kans ISO ja sinne pitää mahtua PALJON tavaraa. Tai yleensä minulla on 2-3 laukkua, jotka pursuavat niin täynnä tavaraa, etteivät vetoketjut mahdu kiinni. Orpo on olo, jos lähden jonnekin vain yhden laukun kanssa... ;) Juu, ei tällaiseen lirpakkeeseen mahdu yhtään mitään, mutta ehkä voin sitä joskus käyttää neljäntenä kassina.

Tulihan sieltä sitten lankaakin. Ensimmäistä kertaa kokeilin tilata Margarethan neulelankoja - eikun sori, tilasinhan syksyllä sellaisen virkattujen leivosten lanka- ja ohjepaketin, mutten ole niitä vielä testannut - ja tämän paketin mukana tuli myös neuleohje sukkiin ja rannekkeisiin.


Varsinainen tilaukseni oli kuitenkin nämä ristipisteltävät kirjanmerkit, jotka oli "pakko saada". Muut ostokset oikeastaan olivat vain sellaisia, että sain minimitilauksen summan täyteen. ;) Vaan eikö olekin ihania kirjanmerkkejä? Millähän ajalla nuokin ehtisi pistellä...?

Kiitos Lohikäärme Dragonin kommenteista! :) Ohjetta kaipaaville ja bisnesideoita ehdotelleille tiedoksi, että lohikäärmeestä ei ole tulossa ilmaista eikä maksullista ohjetta, enkä myöskään tee toista tällaista lohikäärmettä, en edes maksua vastaan. ;) Kun teen jotain "omasta päästäni", en koskaan laita mitään silmukka- tai kerrosmääriä ylös, vaan teen täysin silmämääräisesti sen mukaan, mikä näyttää hyvältä. Ei näistä jää edes itselle mieleen, miten mikäkin kohta on tehty. Jos haluan tehdä jotain ohjeesta, silloin teen jonkun muun kirjoittamasta ohjeesta, ja sellaisia voi sitten tehdä vaikka sata samanlaista. Mutta kun teen omasta päästäni, niin silloin ei ohjeita tarvita nyt eikä tulevaisuudessa, ja tällöin kyseessä on myös täysin uniikki kappale, jota en edes yritä toista kertaa jäljitellä. Jos joku haluaa tehdä samanlaisen lohikäärmeen, niin siitä vaan katsomaan piirroskuvasta mallia, kuten minäkin tein - ja jos lapseni kaverien äidit eivät osaa virkata tai neuloa, niin vaihtoehtona on opetella tai sitten sanoa lapselle, että sori, et saa lohikäärmettä. ;)

Hei siis oikeasti, eihän käsityöt ole harrastus, jos niillä alkaa tehdä bisnestä? :) Sitä paitsi, Roviolla voisi olla sanansa sanottavana, jos alkaisin tehtailla heidän hahmojaan tai julkaisisin neuleohjeen, täytyyhän heidänkin saada pehmolelunsa myydyksi, eikös? Omaan käyttöön voi näitä tunnettuja brändejä tehdä, mutta minä en ainakaan voisi edes kuvitella hyötyväni millään tavalla toisen luomasta hahmosta.

Eli ei kun kaikki vaan puikot ja koukku käteen ja itse pähkäilemään lohikäärmeen tekemisen saloja, jos asia kiinnostaa! ;)

 

tiistaina, helmikuuta 21, 2012

Lohikäärme Dragon

Angry Birds vaikuttaa kohta kaikkeen meidän perheessä, jopa minun käsitöihini. Kun Kiinassa alkoi Lohikäärmeen vuosi, Rovio päätti juhlistaa asiaa julkaisemalla peliin uuden hahmon, tietysti lohikäärmeen. Sen jälkeen meillä on erinäisiä kertoja ilmoitettu, että äiti tekee käsityönä lohikäärmeen.

Ensin sanoin, ettei minulla ole juuri nyt sopivanväristä lankaa, mutta lupasin ostaa. Sitten kun kävin ostamassa sen kuuluisat viisi kiloa 7 veljestä kerralla, oli jo yksi pieni pää kauppakassin sisällä varmistamassa, että onhan siellä varmasti oranssia, keltaista ja punaista. Olihan siellä.

Sitten alkoi kysely, että milloin äiti sää aloitat tekemään sitä lohikäärmettä. Päätin olla kerrankin hetken itsekäs, ja sanoin tekeväni ensin oman tunikani valmiiksi ja sitten lupaan varmasti aloittaa sen lohikäärmeen. No, siinä puseron valmistumista odotellessa tuli kudottua myös vaaleanpunaiset sukat kuopukselle, koska en voinut puseron saumojen ompelua ottaa bussikäsityöksi, sukat kulkeutuivat helpommin. Sukat ehkä vähän lohduttivat poikaa ja antoivat sinniä odotella myös lohikäärmeen valmistumista.

Sitten tuli tunika valmiiksi, ja pojan ensimmäinen kysymys oli: Aloitatko sää NYT sen lohikäärmeen? Kyllä, NYT sen aloitan! Siitä eteenpäin en ole saanut lainkaan rauhaa. Jos olin keittiössä laittamassa ruokaa, oli heti vieressä joku kysymässä: Äiti, miksi sää et tee sitä lohikäärmettä? Kun kerroin meneväni sunnuntaiksi töihin, kuopuksen ensimmäinen kysymys oli: Voitko sää tehdä siellä töissä sitä lohikäärmettä? Valitettavasti en voinut. Töistä palatessani kuului heti kysymys: Alatko sää nyt tehdä sitä lohikäärmettä? Teetkö sää sitä samalla kun sää katot dvd:tä? Kyllä, kyllä minä teen.

Milloin se lohikäärme on valmis? En osaa sanoa, mutta ei välttämättä vielä tänään, ehkä huomenna, ehkä seuraavana päivänä. Äiti, voisitko sää kutoa nopeammin? Kuule, äiti on oikeasti tosi nopea kutomaan, mutta käsityöt eivät koskaan synny hetkessä.

Paitsi, että kysymykset ja niihin vastaaminen toivat tähän lisähaastetta, oma haasteensa oli mallin kehittelemisessä. Mitään ohjetta ei ollut, ainoastaan netistä löydetty kuva, joka on napattu suoraan pelistä. Muista Angry Birds -hahmoista poiketen tämä lohikäärme kuvataan aina täysin kaksiulotteisena eli suoraan sivulta, se ei koskaan käänny ympäri niin, että kasvot näkyisivät edestäpäin. Kolmiulotteinen hahmo oli kuitenkin luotava, ja se mitä ei kuva kerro, täytyi itse kuvitella.


Tätä ylläolevaa kuvaa käytin osviittana. Lopputulos alla:

Angry Birds -dragon
Tehty ajalla: 17.-21.2.2012
Malli: Oma
Lanka: Novita 7 veljestä oranssi (278), keltainen (268), punainen (549), musta (099) ja luonnonvalkoinen (010)
Langankulutus: 138 g
Puikot: 3,5 mm, virkkuukoukku 4 mm
Koko: Pituus 85 cm
Muuta: Kuopus tykkää ja se on pääasia. :)

 

Lohikäärme valmistui viime yönä hieman puolenyön jälkeen. Napsin pikaisesti siitä muutaman otoksen, koska tiesin, etten saa sitä enää kesytettyä kuvausta varten sen jälkeen, kun kuopus saa sen käsiinsä. 


Kävin kuvausten jälkeen viemässä lohikäärmeen nukkumaan kuopuksen viereen. Siitä hän sen aamulla löysi.
 

Osaatteko arvata reaktion? :) Lohikäärme lähti heti päiväkotiin mukaan unikaveriksi, ja iskän mukaan poika on leikkinyt kotiin päästyään sillä koko illan. Mitä en yhtään ihmettele, sillä eilen kun neuloin toisessa huoneessa lohikäärmeen harjaa, niin kuulin pojan jo vähän harjoittelevan leikkimistä keskeneräisellä otuksella. Jos keskeneräinen on jo niin mieluinen, kuinka tärkeä onkaan valmis? :)

Poika oli antanut tälle nimenkin. Se on Lohikäärme Dragon. :)

Seuraavaksi tehdäänkin sitten Mighty Eagle. Siis Mikty Eakle, sukunimi Maiti Iiköl. ;)

 

maanantaina, helmikuuta 20, 2012

Huovutettua

Tuli tässä pitkästä aikaa kaivettua huovutusvillaa ja huovutusneulain esiin. Sitä villaahan mulla onkin peräti yksi lipastollinen, joten oli ihan kohtuullistakin välillä vähän kuluttaa niitä villoja... tosin ei näihin sitä kovin paljoa saanut uppoamaan. :)

Neulahuovutetut kaulakoru ja rannekoru
Tehty: 20.2.2012
Malli: Yhdellä vauvalla näin töissä tällaisia ja kysyin äidiltään, miten hän on helmet tehnyt :)
Tarvikkeet: Erilaisia huovutusvilloja
Muuta: Työtäni varten malliksi
 
Tein nämä korut oikeastaan siksi, että olen lähdössä parin viikon päästä eli koululaisten hiihtolomaviikolla (joka on itselleni työviikko) nuorten/nuorten aikuisten leirille ohjaajaksi. Tarjouduin pitämään siellä käsityöpajan, ja tänään sain kuulla leirin vastaavalta ohjaajalta, että työpajaa varten on nyt varattu villaa ja huovutusneuloja. :) Joten pyöräytin nämä helmet pikaisesti ihan malliksi, että esimerkiksi tällaisia voitaisiin tehdä. Rannekoru on ihan kiva ja onnistunut, mutta tuo kaulakoru on vähän hölmö; itseasiassa sen pallon tein vain siksi, että voin näyttää esimerkin, kuinka useita värejä voi yhdistää myös palleroihin, ei tarvitse olla yksiväristä. Ehkä jotain hakaneulalla kiinnitettäviä rintakorujakin voisi tehdä, tai jos joku haluaa kokeilla kolmiulotteista työtä, niin mikäpä siinä. :) Malleja kaikkeen muuhun minulla onkin kertynyt vuosien varrella, mutta näitä koruja en ollut ennen kokeillut.

Niin, ja nämä on tosiaan neulahuovutetut, ei märkähuovutetut. Kysyin vinkkiä yhdeltä äidiltä kerhossa, kun hänen vauvallaan oli neulahuovutetut helmet kaulassaan, niin sen pohjalta sitten aloin tökkimään. Ja nämä tehdään ihan vain siten, että otetaan villatupsu ja tökitään sitä huovutusneulalla niin kauan, että se alkaa muistuttaa palloa. ;)

Voiko muuten olla totta, että edellisestä neulahuovutuksestani on kohta kaksi vuotta aikaa??! En kyllä usko, vaikka pakko kait se on uskoa, sen tuoreempaa päivitystä ei blogistani löydy Neulahuovutukset-kategoriasta. No, sen edestä pitääkin sitten tökkiä neulalla parin viikon päästä, kun siitä silloin vielä maksetaankin. ;)

 

lauantaina, helmikuuta 18, 2012

Ihan ite värjätyt

Kuinka moni 4-vuotias poika voi sanoa, että hänellä on jalassaan villasukat, joiden langan hän on itse värjännyt?

Ainakin yksi 4-vuotias poika voi. :)

Vaaleanpunaiset sukat
Tehty ajalla: 15.-17.2.2012
Malli: Perussukka
Lanka: Novita Nalle Kool Aid Pink Lemonade + Soarin'Strawberry Lemonade -värjätty, pohja valkoinen (011)
Langankulutus: 48 g
Puikot: 3 mm
Koko: 28
Muuta: Kuopuksen kanssa värjättiin lanka yhdessä, sukat ovat siis kuopukselle.

Onhan nää tosi äklön vaaleanpunaiset, mutta poika tykkää. :) On niiden valmistumisesta asti pitänyt sukkia koko ajan jalassa, yöllä ja päivällä. Suihkun ajaksi suostui ottamaan pois. ;)

 

perjantaina, helmikuuta 17, 2012

Intarsiaa

Mietin tässä yhtenä päivänä, että onpas hassua, etten ole neulonut intarsiana mitään vuosikausiin, tai en ainakaan mitään isompaa. Sen sijaan ihan neuleharrastukseni alkuvuosina eli sellaiset 20 vuotta sitten neuloin useampiakin isoja neuleita intarsiana. Kaikkien aikojen toinen tai kolmas neulepuseroni oli ihan itseni suunnittelema pusero, ja se piti neuloa intarsiana, vaikken edes tiennyt tekniikan nimeä, enkä kyllä edes sitä, miten se oikeaoppisesti tehdään. Olin vain piirtänyt paperille kuvan paidasta, että tällaisen haluaisin, ja sitten vasta tekovaiheessa huomasin, että värivaihdosten väliin tulee reikiä, jos ei siinä kohdassa tee "jotain". Eli olen senkin tekniikan oppinut ihan itsekseni ja kantapään kautta joskus 14-15-vuotiaana. Myöhemmin tein ainakin kahdelle kummilapselle vaatteita niin ikään intarsiana.

Kun nyt sitten tein pitkästä aikaa - voi sanoa, että vähintään 15 vuoden tauon jälkeen - intarsianeuletta, niin vähän mietiskelin, että miksi ihmeessä tuokin tekniikka on jäänyt vähemmälle, ja miksi ihmeessä aloitteleva neuloja niin kovasti teki niitä intarsianeuleita? No, taitaa olla selitys ihan vain siinä, että 20 vuotta sitten eli 90-luvulla ne intarsianeuleet taisivat olla muodissa. :)

Tästäkin nyt tekemästäni neuleesta tuli mieleen heti 80-luku, kun näin sen viime vuoden Kesä-Novitassa. Väritkin olivat siinä mallineuleessa kovin 80-lukulaiset. Näissä minun väreissänikin on vähän sen aikakauden pastellisävyistä tunnelmaa, mutta jotenkin tämä istuu ihan hyvin myös vuoteen 2012.

Intarsiatunika
Tehty ajalla: 5.-16.2.2012
Malli: Novita Kesä 2011 nro 35
Suunnittelija: Lea Petäjä
Lanka: Novita Miami lila (768), persikka (261), roosa (505) ja vihreä (357), Novita Puro Batik roosa-persikka (826)
Langankulutus: 364 g
Puikot: 3,5 mm ja 4 mm
Koko: M
Muuta: Kädenteille tein pienen muutoksen kädentien alaosaan, ohjeen mukaan se olisi jäänyt viimeistelemättömän näköisesksi. Tykkään tästä tunikasta!


Takaosassa ei ole intarsiaa, vaan se on ihan raidallinen. Pelkkä takakappale näytti ihan hölmöltä, mutta etukappaleen ja hihojen kanssa tämäkin näyttää nyt ihan kivalta.

Mallista tykkäsin myös, ja sitä oli kiva neuloa, vaikka olikin ihan sileää, hihat, helma ja pääntie ainaoikeaa. Värinvaihdokset tekivät tästä mielenkiintoisen. Tykkäsin myös Miamista lankana, se on hyvin samanoloinen kuin suosikkilankani Samos, jota ei enää valmisteta. Tosin kovien pakkasten aikaan huomasin, että lanka rätisi kovasti, eli oli aika sähköinen, mutta sitäkään ei ole ollut nyt lauhempien säiden aikaan.

Minulla on Miamin tyyppistä tai käytännössä kai täysin vastaavaa Lidlin lankaa, ja vähän olen suunnitellut sellaista, että neuloisin tällä samalla mallilla siitä langasta mekon, ainoastaan hieman tätä tunikaa pidemmän. Niin paljon siis tästä mallista tykkäsin ja se sopii myös minun muodoilleni. En kylläkään ajatellut enää tehdä intarsiana sitä mekkoa, vaan ainoastaan napata tästä tunikasta silmukkamäärät ja muotoilut.

Niin, ja huomatkaa nyt sitten tuo rannekoru kädessä, sitähän vilautin jo aiemmin keskeneräisen neuleen kanssa. ;)

Hyvää viikonloppua kaikille! Minulla onkin nyt vain yksi vapaapäivä tänä viikonloppuna, joten täytyy koittaa senkin edestä heilutella puikkoja lauantaina. :)

torstaina, helmikuuta 16, 2012

Vielä halavemmalla

Kun tässä on kerran päästy langanostamisen makuun, niin pitihän sitä tänään pyörähtää Lidlissäkin, jonne oli tullut taas tänä aamuna lankaeriä myyntiin. Mutta kun pääsin Lidliin vasta töiden jälkeen joskus viiden maissa iltapäivällä, niin valitettavasti sieltä oli jo ne halvemmat puuvillalangat menneet. Pitää koittaa käydä joskus jossain toisessa Lidlissä kurkkimassa, mahtaisiko niitä olla vielä jossain jäljellä. Arvoin kyllä, kävisinkö tuossa meidän lähimmässä Lidlissä vai kenties yhdessä toisessa, joka osuu myös bussireitin varrelle, tai ei itse asiassa työpaikalta kotiin menevän bussilinjan varrelle, mutta jos töistä menee eri linjalla keskustaan ja sitten vaihtaa siellä toiseen bussiin, niin sitäkin reittiä voi kulkea. Mutta menin sitten siihen tutumpaan Lidliin, josta pääsi suoralla yhteydellä sitten kotiin, ja siellä niitä halvempia lankoja ei tosiaan enää ollut.

Vaan oli siellä jotain pampulalankaa, joka ei minua kiinnostanut (eikä ollut näemmä kiinnostanut muitakaan, oli aika iso läjä niitä vielä myymättä), ja sitten toista puuvilla-viskoosisekoitelankaa, joka oli hieman kalliimpaa kuin se pelkkä puuvilla olisi ollut. Edullista kuitenkin. :)


Nappasin matkaani jokaista väriä yhden paketin. Tämän ostoksen tein erittäin hyvällä omallatunnolla, sillä nämä langat tulevat puhtaasti hyväntekeväisyyskäyttöön - olen huomannut, että minulla täytyy olla aina sytomyssylankaa kaapissani, sillä ei voi koskaan tietää, milloin iskee myssyilyfiilis. :) Näistä saakin varmasti ainakin parikymmentä myssyä Oysiin. Mahtoikohan olla joku sytomyssyilijä, joka oli ne toiset puuvillalangat itselleen hamstrannut?

Kävijälaskuri siirtyi tänään uusille lukemille. Kiitos kaikille teille lukijoilleni yli 300 000 käynnistä blogissani viimeisen kolmen vuoden aikana! :) Vanhassa blogissani näyttää olevan laskurissa noin 583 000 kävijää, eli voi hyvin olla, että vuoden päästä paukahtaa miljoona rikki yhteislukemissa. Kiitos! :)

 

lauantaina, helmikuuta 11, 2012

Halavalla

Tokmannilla on ollut tämän viikon ja on vielä huomisen sunnuntain ajan yksiväriset 7 veljekset tarjouksessa, 2 kerää 7,50 e. Mulle on tässä pikkuhiljaa kertynyt listaa, mitä tarvitsisi tehdä juurikin 7 veljeksestä nyt ihan lähiaikoina. Kuopus tarvitsee ainakin lisää Angry Birds -hahmoja, eikä juuri sen värisiä lankoja ole tällä hetkellä varastossa. Makkariin haluaisin tehdä uuden torkkupeiton, jonka mallia ja sävyjä eilen illalla kovasti suunnittelin. Uudesta 7 veljeksen turkoosista sävystä haluaisin itselleni mekon. Niin ja sitä ihanaa turkoosia Polkkaa halusin niin kovasti. Ja värjätäkin haluttaisi, kunhan saisin tilattua ensin lisää Kool Aidia.

Eilen illalla sitten kirjoitin oikein ostoslistaa että mitä väriä ja kuinka paljon tarvitsisi ostaa - ja sitten alkoi hävettää. En ikinä kehtaa ostaa kerralla noin paljon lankaa! Etenkin kun laskin myös, mitä se tulisi maksamaan... mutta toisaalta, tuo tarjous on kyllä nykyhinnoilla aika hyvä, ja laskin myös mielessäni sen, paljonko säästäisin... ja kun tarvettakin on näille väreille, eikä ole kyse mistään mielivaltaisesta hamstraamisesta.

Joten päätin olla häpeämättä rakasta harrastustani, ja suuntasin iltapäivälenkille Tokmannille. Kaksi isoa kangaskassia vaan käsilaukkuun, että saa kannettua sitten ostokset kotiinkin.

Olihan sitä lankaa siinä ostoskärryssä sitten aika tavalla. En välittänyt tuijotuksista, vaan työntelin kärryäni ihan niin kuin olisi heti syntymisen ja kuolemisen jälkeen seuraavaksi luonnollisin asia maailmassa käydä ostamassa kerralla viisi kiloa lankaa. Mutta kun sain ostokset maksettua ja olin alkamassa pakkaamaan lankojani, niin minun perässäni ollut mieshenkilö ei voinut olla kommentoimatta:

- Saanko kysyä, oletko ompelukerhoon menossa?
- No ei näillä langoilla kyllä ommella...
- No kutomista sitten.
- Juu, no täällä päin näistä kudotaan.
- Ihmettelen vain, miksi joku hamstraa noin paljon lankaa?
- Noo... tämmöistä pientä lankavaraston täydennystä vain...
- Onko tuo lanka täällä halvempaa kuin muualla, vai miksi sitä kannattaa hamstrata tuollaisia määriä?
- No nyt on lanka tarjouksessa vielä huomiseen asti, niin siksi kannattaa, tällaisessa määrässä se säästö on jo aika tuntuva.
- Jaa, seitsemän veljestä, tämähän on ihan tunnettu lanka... onko siinä joku prosenttitarjous?
- Ei kun kaks kerää aina kimppahinnalla.
- Mikä se on se kimppahinta millä tätä myydään?
- No se on niinku kaks kerää seitsemän ja puoli euroa. Mut se normaalihinta on täällä muistaakseni neljä kolkytyhdeksän. Muissa kaupoissa on normihinta vähän vähemmänkin, mutta säästää tässä nyt ainakin viiskyt senttiä kerältä, ja tämmöisessä määrässä se säästö jo sitten näkyykin.
- Joo no kyllähän sitä aina kannattaa ostaa, jos kerran säästää... (miehen vaimokin tuli siihen viereen nyökyttelemään, että joo jos kerran säästää...)

Hei, siis näemmä tässä yhteiskunnassa mikä tahansa kummallisuus muuttuukin ihan normaaliksi, jos vain samalla säästää rahaa! :D Entä jos olisinkin sanonut, että "ei kun täällä on kyllä monta kertaa kalliimpaa kuin muualla, mutku tuli yhtäkkiä sellainen olo, etten mitenkään selviä sunnuntain yli, jos en äkkiä saa itselleni lisää lankoja, ja Halpa-Hallin lankahyllyt ehdin jo aamupäivällä tyhjentää, niin nyt tulin sit tänne, ja vielä yritän ehtiä Anttilaan ennen sulkemisaikaa..." ;)

Ja ihan oikeesti, eihän tässä nyt niin paljon sitä lankaa ole, eihän? :)


Vaatimattomat 32 yksiväristä kerää ja yksi Polkka. No okei, se Polkka oli kalliimpi kuin esim. Halpa-Hallissa, mutta kun se nyt sattui lukemaan listalla, niin ostin pois. Sitä paitsi valehtelin teille aiemmin, ei tässä ole viittä kiloa lankaa, ainoastaan 4950 g. ;) Siitä menee torkkupeittoon ainakin puolitoista kiloa, mekkoon ja sukkiin kilo, Angry Birdseihin muutamista keristä pikkuisen (oli silti pakko ostaa koko kerät, kun kyseistä väriä ei ollut kaapissa) - niin ja tässä on myös melkein kilon verran värjäystä varten, jos värjään langat liiviä + niihin sointuvia sukkia varten. Eli kaikille löytyy tarkoitus, ja isoja projekteja on luvassa.

Sitäpaitsi - sain halavalla. :D Jopa niin halavalla, että säästyneillä rahoilla saatoin ostaa pojillekin vähän tuomisia kaupasta. Isompi sai uuden Aku Ankan taskukirjan ja pienempi pääsi vihdoin viimein tutustumaan itsekin käsitöiden tekemisen maailmaan:


Kuopushan rakastaa lankoja suunnattomasti, ja hän on jo pitkään kysellyt, milloin hän saa opetella käsitöiden tekemistä. Ompelukuvia olen kaupoissa katsellut sillä silmällä, mutta en ole löytänyt oikein sellaisia aiheita, joista poika innostuisi. No, nyt löytyi Hello Kitty -ompelukuvia, joissa oli langat ja neulakin mukana, ja kun poika on ihan mahdoton Hello Kitty -fani, niin sehän sopi hänelle varsin mainiosti. Tuskin ehdin kauppareissuni jälkeen takkia riisua, kun poika oli jo ompelupuuhissa. Ja näitä pikkuriikkisiä lankavyyhtejä hän halaili ja silitteli poskiaan vasten, ihan kuin äidin isompia lankavyyhtejäkin. :)

Vaan kyllä hän oli kovin kiinnostunut äidin omista ostoksistakin, sillä kun kotiin tuli kaksi isoa kassillista lankaa, niin poika jotenkin arvasi, että jossain siellä on pakko olla myös se punainen lankakerä, jota tarvitaan Angry Birds -lohikäärmeen tekemiseen. Sitä hän vain ei vielä ymmärtänyt, että vaikka se tuikitärkeä punainen lankakerä on nyt ostettu, niin se lohikäärme ei vielä valmistu sellaista tahtia, että sen saisi jo ensi yönä viereen. Ja Mighty Eaglekin pitäisi tehdä. Yritin muuten opettaa, miten Mighty Eagle lausutaan, kun kuopus on oppinut lukutaitoiselta isoveljeltään lausumaan tuon nimen vain niin kuin se kirjoitetaan. Mutta kuopuksella oli tähänkin selitys:

"Sen nimi on Mikty Eakle. Maiti Iiköl on vaan sen sukunimi."

Hyvä, että tuli tämäkin asia nyt selväksi. Näiden turinoiden jälkeen varmaan saattekin sitten jäädä odottamaan sen lohikäärmeen ja Mikty Eakle Maiti Iikölin valmistumista. ;) Tai jos nyt ensin saisi ne edes alulle - tai hahmoteltua, miten ne oikein pitäisi virkata taikka neuloa.

Ihanaa ja lankaisaa viikonlopun jatkoa! :)

torstaina, helmikuuta 09, 2012

Japania

Hih, hih... Mies vinkkasi minulle hetki sitten uutisen, jossa kerrotaan, mitä muutamat suomalaiset nimet tarkoittavat japanin kielessä. Klikkaa uutiseen tästä.

Kas vain, japanin kielessä on sellainenkin tuttu sana kuin mari, joka tarkoittaa koristeellista lankapalloa. :D

Nomen est omen. :)


keskiviikkona, helmikuuta 08, 2012

Sävy sävyyn

Tänään meillä töissä äidit ja lapset saivat askarrella helmistä rannekorun, joko itselleen tai ystävänpäiväksi ystävälle. Minäkin sitten innostuin ja sain ihan työkaverilta luvan tekaista yhden korun itselleni. Aikani pyörittelin ja sommittelin niitä ihania värikkäitä helmiä pöydällä ja mietin sopivaa väriyhdistelmää. Välillä oli vaihtoehtoina keltaista, oranssia, punaista ja sinistäkin, mutta viimein väreiksi valikoituivat nämä:


Korua katsellessani mietin, miksiköhän valitsin juuri nämä värit. Mutta kun koru oli ollut jo jonkin tovin ranteessani, ymmärsin väreissä olevan jotain tuttua. Ja kun kaivoin palaverissa neuleen laukustani, työkaverikin huomasi yhtäläisyyden: olin alitajuisesti tehnyt korun kaveriksi neuleelle, jota olen tällä hetkellä tekemässä. Hassua. :)

En ole aiemmin oikein ymmärtänyt noiden helmitöiden päälle, mutta ei se nyt mitään ihan kamalaa puuhaa ollutkaan. Ainakaan tällaisilla puuhelmillä, jotka on tarkoitettu lähinnä lasten askarteluihin. ;) Mutta ihan vielä en sännännyt Sinooperiin helmiostoksille. ;)

Värikästä viikonjatkoa itse kullekin!


maanantaina, helmikuuta 06, 2012

Yksi myssy on kasvanut laaksossa...

Tuli tehtyä taas yksi sytomyssy. Ei ollut kyllä sellainen aikomus, vaan tarkoitus oli aloittaa heti nappivarsisukkien jälkeen tunikan neulontaa, mutta kun tuli lauantaina neuletapaamiseen vähän kiire, niin en ehtinyt nakata laukkuun kuin melkein valmiin sukantekeleen ja sitten äkkiä pari puuvillakerää ja virkkuukoukun. Niin tuli taas yksi myssy tehtyä. Hyvin usein näiden myssyjen taustalla onkin juuri tuollainen tarina, että pitää kiireesti saada vaan "jotain" käsityötä mukaan. Siksi olen huomannut, että kaapissa kannattaa aina olla sytomyssylankaa - ja kun tietää tarpeeseen tekevänsä, niin mikäpäs siinä. :)

Sytomyssy
Tehty ajalla: 4.-5.2.2012
Malli: Lankapirtin Matleenan
Lanka: Novita Tiina tummansininen (3713) ja sininen (6120)
Langankulutus: 70 g
Virkkuukoukku: 5 mm
Koko: n. 56 cm
Muuta: Oysiin

Minä en pahemmin kokeile eri sytomyssymalleja, kun tämä kerran opeteltu Matleenan malli on niin näppärä ja sopii just siihen, kun kiireessä nakkaa vaan jotain lankaa laukkuunsa ja aloittaa työn bussissa.

Toimitan tämän Oysiin sitten joskus, kun saan lisää myssyjä kaveriksi. Hoksasin, että voisin itsekin käydä myssyjä sinne viemässä, enkä aina toimittaa niitä Lumoavan Langan välityksellä, sillä ajelen kuitenkin vähintään kerran viikossa siitä Oysin ohi (tai itse asiassa useammankin kerran viikossa, mutta ilta-aikaan ei viitsi lähteä osaston oveja kolkuttelemaan). Katsotaan nyt, milloin saan lisää myssyjä tehtyä, sillä nyt viimein aloitin sen tunikan, jossa riittää tekemistä varmasti joksikin aikaa, ja se kyllä kulkee bussissakin mukana näppärästi.

Mukavaa tätä viikkoa! :)



sunnuntaina, helmikuuta 05, 2012

Novita Kevät 2012

Se on täällä taas! :) Odotettu uusi Novita, ja ennen kaikkea odotetut uudet kevätkauden langat ja värit, joita olen päässyt peräti lankahyllyillä jo hiplailemaan. Aloitetaanpa ensin niistä.

Erikoista kyllä, Novita ei ole nyt tuonut markkinoille valtavaa määrää uutuuslankoja, vaan lisännyt jopa aika maltillisesti uusia värejä vanhoihin tuttuihin lankoihin. Vaikuttaa siltä, että monen meidän toive on kuultu ja otettu huomioon. :) Uutena lankana näyttää tulleen ainoastaan Hanko, joka on 50% kierrätyspuuvillaa ja 50% akryylia. En ole päässyt sitä vielä lankahyllyillä hiplailemaan, mutta vaikuttaa ihan kokeilemisen arvoiselta, vaikka värimaailma onkin vähän turhan neutraali minun makuuni. Mutta vaikka sytomyssyksi? Ja tiskirättimateriaalinahan tuota suorastaan kehuttiin lehdessä. :)

Vanhoista langoista positiivinen ylläri on se, että Kotiväki muuttuu nyt 100 gramman keriin entisen 200 gramman sijaan - hyvä, sillä joskus on ollut tosi vaikeaa keksiä sille jätti-isolle jämäkerälle käyttöä, kun on ensin ostanut Kotiväkeä vain johonkin pikkuprojektiin. Sen sijaan vähän pienoinen pettymys minulle on se, että Tennesseehen - yksi suosikkilangoistani - ei ole tullut yhtään uutta värisävyä, ja nuo jäljellejääneetkin ovat vähän pliisuja. Tennesseessä on välillä ollut niin tosi ihania värejä, mutta ehkä niidenkin aika vielä tulee? Vai onkohan tämäkin poistumassa vähitellen markkinoilta? Jos on, niin harmi - tai ehkä tilalle tulee jotain vielä parempaa mutta samanvahvuista, toivottavasti.

Kuvat: Novita

Tuttujen ja turvallisten sekä muutoinkin hyväksihavaittujen lempparilankojeni uudet värit ovat suorastaan kuolattavan ihanat. Taitaa taas lankavarastoni paisua tänä keväänä... ;) Miamissa (jota en ole muuten ehtinyt kokeilla vielä, mutta jota on jokunen kerä kaapissani odottamassa) on suunnilleen kaikki uudet värit "mun värejä" - kävin niitä jo kaupassa hypistelemässä. Eli ostoskoriin mahtaa hypätä jossain vaiheessa Miamia niin limenä, vihreänä, liilana (okei, se on vanha väri, mutta mun väri), turkoosina, sinisenä, vaaleankeltaisena kuin unikonpunaisenakin. Vielä kun keksisi näille jonkun kivan mallin? (pitänee selailla viime kevät-kesä-kauden lehti...)

Kuvat: Novita

7 veljestä uutuusväreistä on pakko ostaa ainakin keltaista (kun sitä kerrankin saa!) ja tietysti lempiväriäni turkoosia. Vanhoista väreistä ainakin oranssia lienee syytä hamstrata, kun siitäkään ei ikinä tiedä, milloin ottaa ja loppuu hyllyistä. ;) 7 veljestä Raita -langan uusi roosa-ruskea-luonnonvalkoinen on kans ihan kiva, mutta tätä värimaailmaa on ollut kyllä jo aiemmin Jättiraidassa, Polkassa ja Nalle Colorissa. Eli ei mikään "pakko-ostos" minulle. Sen sijaan ihan pakko-ostos on uusi Polkka-väri kirjava turkoosi. Tuota mulle ja paljon. ;) (ainakin yksiin sukkiin)

Kuvat: Novita

Isovelistä en ole aikoihin tehnyt oikein mitään itselle (pari torkkupeittoa olen vääntänyt), kun ei ole ihan värejä löytynyt mieleisä, mutta nythän tuolla hehkuu ihana kirkas vihreä, joka varmaan löytää tiensä lankakaappiini. Ehkä kaveriksi oranssia ja menisikö siinä tuo fuksiakin, vaikka on kylläkin liian kylmä sävy minulle. Mutta jos ei kasvoja vasten... :)

 Kuvat: Novita

Nallen väreistä varmaan jo arvaattekin, mihin ihastuin eniten: tietysti Kukkakedon uuteen kesäkimppuun, jossa ihan jok'ikinen väri on niin mua kuin olla ja voi! Tästä pitää saada ainakin sukat ja ehkä joku yläosavaatekin... :) Uusia väri-ihanuuksia Nallen yksivärisessä kartassa on tietysti Aloevera-Nallen vaaleanvihreä, keltainen ja oranssi. "Mömmöttömässä" Nallessa on ihanaa ainakin meleerattu vihreä, mutta se ei kuulu myöskään siihen mun "pakko saada" -osastoon.

Kuvat: Novita

Woolin värikartan uutuuksista ihastuttaa tietysti turkoosi (ei varmaan yllätä ketään? ;) ) ja liila, ehkä petroolikin. Hmm... kuvittelenkohan vain, vai oliko tuota petroolia Woolia meidän lähikaupassa...? Aiemmin siellä ei nimittäin ole Woolia myyty, jos nyt oikein muistan. Tai sitten olen nähnyt sitä livenä muualla.

Virkkauslankaan on näemmä palannut taas keltainen ja vihreä... vihreää olen vähän kaipaillutkin, vaikka on sitä ennenkin ollut, liekö tuo uusi väri sitten jotain vähän eri sävyä.

Joka tapauksessa, siinä oli tällainen ensimmäinen silmäys kevään lanka- ja ennen kaikkea väriuutuuksiin - värithän on mulle se kaikkein tärkein juttu neuleessa, sen jälkeen tulee malli, sitten vasta lanka itsessään, ja joku neuletuntuma tai muu langan ominaisuus on ihan sivuseikka. Kunhan on ihana väri ja malli istuu minun vartalolleni tai on muuten kiva tehdä. :)


Ylläoleva teksti on kirjoitettu jo perjantaina, minkä jälkeen olen ehtinyt käydä lankahyllyjä tarkistamassa uudemman kerran sekä ruokakaupassamme että Anttilassa. Anttilassa törmäsin Novitan Frillaan, jota en ole nähnyt kyllä värikartoissa lainkaan, tarkistin sekä tämän kevään että viime syksyn ja kevään kartoista. Eli lienee jokin kampanjalanka, kun oli vielä Anttilassa tarjouksessa. Joka tapauksessa ihastuin Frillassa tähän sateenkaariväritykseen, ja vaikka minusta röyhelöhuivit ovat ihan höpöhöpöjuttuja, niin ostin tämän kerän ihan värin vuoksi. Tehdään nyt sitten itsellekin yksi höpöhöpöhuivi, kun niitä näkyy kaikki muutkin tekevän. Tiedänpähän sitten ainakin, mistä muut puhuvat, vaikken välttämättä röyhelöiden suosiota ymmärräkään. ;) Mutta se väri onkin se ykkösjuttu minulle, sehän tuli jo mainittua. :)

Niin, ja huiviin löytyy ohje tuon Frilla-lankakerän vyötteestä, siitä näkyi muuten olevan maininta lehdessäkin, vaikka itse ohjetta en siitä löytänytkään.

Vaan sitten viimein varsinaisesti lehteen!


Lokakuussa ilmestyneen Talvi-Novitan kohdalla vähän kritisoin ohjesivujen uutta ulkoasua, jossa häiritsi suunnattomasti ne tyhjät valkoiset tilat sivun toisessa reunassa, sivut näyttivät jotenkin epätasapainoisilta. Hyvää tässä uudessa asussa oli se, että nyt ohje mahtuu samalle sivulle/aukeamalle, eikä tarvitse käännellä sivua löytääkseen ohjeeseen jatkoa. Väkisinkin siinä tulee sitten sitä tyhjääkin jonnekin tällä mallilla. Vaan tässä lehdessä se tyhjä tilakin oli täytetty - siihen oli lisätty viivastoa muistiinpanoja varten! Siis WAU! :) Oikeesti wau, minusta ihan loistava ajatus, koska mulla ainakin on tapana tehdä muutoksia ohjeisiin, ja sitten tuhertelen niitä merkintöjäni sinne jonnekin sivun reunaan ahtauteen. Mutta tosiaan, tuon tyhjän tilanhan voi käyttää muistiinpanoja varten, ja nyt kun siihen on vielä tällaista pöljää varten kirjoitettu että "muistiinpanoja" ja vedetty viivat valmiiksi, niin johan tämä pöljä ottaa tällaisen mahdollisuuden ehdottomasti käyttöön! :)

Kaiken kaikkiaan, edelliseen lehteen tehdyt ulkoasuparannukset ovat nyt vain vielä hioutuneet tähän lehteen, ja lehteä on oikein miellyttävä selailla. Kuvat ovat selkeitä, valoisia ja värikkäitä, ohjesivut oikein miellyttäviä katsella nekin.

Mitä itse malleihin tulee, niin tunnustan käyneeni jo viikko sitten kurkkimassa niitä ennakkoon Novitan nettisivuilla, ja tuli vähän sellainen olo, että hirveästi pikkuneuleita ja tosi vähän isompia vaatteita. Ei siinä siis mitään vikaa ole, viime aikoina olen itsekin tehnyt pääasiassa pienempiä neuleita ihan käytännön syistä, kun käsilaukussa on vähän hankalampi kuljettaa jotain isoa tekelettä, ja kotona tulee nykyään tehtyä paljon vähemmän neuleita kuin aiemmin, olen selkeästi nykyään bussi- ja palaverineuloja. ;) Niin, ja torkkupeitto lasketaan pikkutyöksi, jos se koostuu tilkuista. ;) Mutta silti olen jotenkin kaipaillut uusia pusero- ja jakkumalleja, koska ne ovat se juttu, jota ensisijaisesti noista lehdistä etsin, ja niitähän aiemmin enimmäkseen neuloinkin. Siksi nettisivuja selaillessa tuli sellainen olo, että oli tosi vähän (hyviä) puseromalleja ja tosi paljon (aika tavanomaisia) asustemalleja.

Vaan kun lehden sain käsiini, niin johan muuttui mieli ja lehti tuntui olevan täynnä kaikkea ihanaa. Pikkuneuleet tuntuivat kivoilta ja löytyi niistä puseroistakin vähintäänkin "ihan kivoja" malleja.


Ensimmäinen ihastus oli tämä Hanko-uutuuslangasta virkattu ja neulottu ekolaukku. Tästä ei löydy kuvaa Novitan nettisivuilta eikä myöskään ohjetta, koska tämän ohje oli siinä heti lehden alkupuolella, ei siis normaaleilla ohjesivuilla. Sen vuoksi kuvankin olen napannut suoraan lehden sivuilta, toisin kuin muut kuvat, jotka linkitän Novitan verkkosivuilta (ja siksi tähän ei ole tarkempaa linkkiä myöskään). Mutta juu, tällaiseen pikkutyöhön voisin Hankoa testatakin. Joskin pakko mainita, että joskus pari vuotta sitten kun oli sitä kierrätysmuovilanka Flip flopia, niin sitäkin minun piti testata laukkuun, vaan niin jäi laukku tekemättä ja flipflopit ovat jo kadonneet markkinoilta. Ei vaan ehdi tehdä kaikkea, mitä haluaisi, mutta pistänpä tämän nyt kuitenkin itselleni muistiin, että tällaisenkin voisi tehdä, kenties. :)

Lapasosastoa oli tässä lehdessä runsain määrin, johtuen varmaankin siitä, että Tumppurekka on lähtenyt nyt kierrokselleen. Oma lapassuosikkini oli virkatut lapaset (malli 5). Koukuttuja lapasiakin (malli 12) voisi joskus kokeilla, mutta minusta tuossa lehden mallissa oli ainakin vähän rumat ne koukutut lapaset, mahtaakohan johtua siitä, että ovat mustavalkoiset eli minun ehdoton inhokki-väriyhdistelmä. ;) Yksivärisenä voisi koukuttu pinta näyttää ihan kivaltakin.

Kuva: Novita

Sukkamalleista ihastuin täysillä polvisukkiin (malli 32). Syksyllä Sukkalehden ilmestymisen jälkeen laitoin Novitalle palautetta hyvästä lehdestä ja samalla esitin toiveen, että lisää näitä raitalangoille sopivia malleja saisi olla lehdissä, siis muitakin kuin niitä perussukkia. Tämä malli kyllä vastaa toiveitani, ja kun ehdin jo kaupassa ihastua uuteen turkoosiin Polkka-väritykseen, niin nämä sukat pääsevät varmasti puikoilleni. En ole vielä päättänyt, minkä värin ottaisin näihiin sukkiin Polkalle kaveriksi, mutta luultavimmin vastaus lepäilee tuossa tietokoneen oikealla puolella olevassa lankakopassa, jossa olisi tähän tarkoitukseen varsin joutilasta lankaa. ;)

Virkatut ja neulotut tossut (malli 30) vaikuttivat myös ihan kivoilta.

Sisustusneuleista tykkäsin virkatusta torkkupeitosta (malli 29) ja neulotuista tyynyistä (malli 28). Kun tässä jossain vaiheessa alan uudistaa makkarin sisustusta, niin ehkä näistä löytyisi jotain ideaa?

Lasten vaatteissakin oli mukavia juttuja, joita voisi pojille toteuttaa. Tälle talvelle vaan taitaa olla liian myöhäistä alkaa suunnittelemaan neuleita, mutta ehkä sitten ensi talvelle... meidän pojat kun eivät suostu villaista vetämään ylleen kuin pakon edessä eli juuri tällaisilla pakkasilla. Joka tapauksessa palmikkoneule (malli 43) ja raitapaita (malli 49) voisivat olla sellaisia meidän poikien vaatteita ihan hyvinkin. Lastenvaatteissa oli aivan ihanaa värimaailmaakin esillä, voisin niistä napata värivinkkejä omaan pukeutumiseeni esimerkiksi neulejakusta (malli 45) tai vauvan tunikasta (malli 58) ja housuista (malli 59). Ihan mun värejä, eikös? :)

Kuvat: Novita

Ja sitten niihin isompiin neuleisiin, joiden malleja jo kaipailinkin. :) Lucian suunnittelemia puseroita on aina kiva katsella, vaikkeivät olekaan ihan minun tyyliäni. Joka tapauksessa neuletakki (malli 34) on todella kaunis, ja jos Purosta löytyisi joskus jotain minun sävyänikin, niin voisin tuon toteuttaa. Kivalta näytää myös toinen Lucian suunnittelema neuletakki, josta on kuitenkin lehdessä vain pikkukuva eikä lainkaan ohjetta, vieressä vain linkki, että ohje löytyy nettisivuilta, vaan en ole sitä ainakaan vielä sieltä onnistunut bongaamaan, ehkä se on tulossa...

Kuvat: Novita

Kohoneulepuserossa (malli 65) on aivan ihana vihreä väri, samoin kuin oranssissa kohoneulepuserossa (malli 66), ja molemmista malleistakin tykkään muuten, paitsi että minun vartalolleni ei sovi poolokauluksiset paidat sitten ollenkaan. Sama juttu raidallisessa puserossa (malli 67), että tämä voisin mielelläni toteuttaa (ehkä vielä valkoisen tilalle oranssia raitaa), jos ei tuossa olisi noin korkeaa kaulusta. Ja ihan samat sanat pitsiselle poolopuserolle (malli 72), eli nätti malli, mutta... Turkoosi palmikkopusero (malli 69) houkuttelee minua myös ihanaisen värinsä ja mielenkiintoisen mallinsa puolesta, ja vaikkei siinä ole poolokaulusta, niin on tuo pääntie silti minulle vähän turhan korkea. Juu, pakko todeta, että taidan olla neuletakki-ihminen, alle voi laittaa mieluisan t-paidan tai pitkähihaisen, jossa on esim. v-pääntie, ja sitten siihen päälle neuletakki. :) Vaikka on Novitassa ollut puuvillaisia puseroita sitten paljonkin, jossa on ollut minulle sopivia päänteitä, ja niitä olenkin sitten aika paljon tässä vuosien varrella neulonut. Mutta kiva olisi omistaa joku mukava villapuserokin (okei, no juuri sellainen minulla on tällä hetkellä yllänikin, siinä on suorakaiteen muotoinen avara pääntie - Novitasta sekin muistaakseni).

Mutta jos sanoin olevani neuletakki-ihminen, niin olihan lehdessä toki kivoja neuletakkejakin. Kohoneuletakki (malli 75) on tosi söpö, vaikkakin vierastan hieman ajatusta mohairista. Yhden mohairhuivin olen kerran tehnyt, ja se riitti minulle siitä lankatyypistä. Mutta ehkä tälleen toisen langan kaverina (ohjeessa Nalle) se menisi? Neulotussa viitassakin (malli 87) on käytetty Nallea ja Rose Mohairia rinnakkain; viitta on aika tyylikäs, joten voisin sitäkin ehkä kokeilla, paino sanalla ehkä, ja tietysti aika lailla reippaammista väreistä mitä mallissa. ;) Jos sitten ihastuisin neulomaan mohairia yksistään, niin ehdottomasti voisin tehdä ihanan tilkkuhelmaisen takin (malli 79). Rose Mohairissa ei kylläkään ole tällä hetkellä mitään minulle mieluista väriä, mutta toisaalta näin Menitassa käydessäni ihan mielettömän upeita värejä jossain toisessa mohairlangassa, eli jos siinä vastaisi tiheys Rose Mohairia, niin ehkä saattaisin tätä takkia varten kokeillakin mohairin neulomista uudelleen siitä ei-novitalaisesta mohairista.


Kuva: Novita

Mutta olihan lehdessä toki muitakin ihania neuletakkeja kuin noita mohairtakkeja. Vaikkapa hauska neuletakki, jossa on röyhelökoristus edessä (malli 82). Tuli heti mieleen, että jos joskus jää sellaisia vajaita keriä raitalankaa, joista ei enää yhtä sukkaparia saa tehtyä, niin tällaiseen jakkuun voisi ne loput raitalangan jämät sitten upottaa. Ehdottomia lemppareitani neuletakeista ovat Woolista virkattu jakku (malli 89) sekä Kotiväestä virkattu jakku (malli 93). Pitkähihaiselle puuvillajakulle olisi tarvettakin, mutta en ole onnistunut vieläkään sitä tekemään, vaikka olen siitä jo vuosia haaveillut. Tai tein kyllä yhden joskus yli neljä vuotta sitten, jolloin odotin kuopusta, enkä varmaan hoksannut silloin, että se silloinen olotilani oli ohimenevää, ja tein siitä jakusta aivan liian suuren... ;) Niin että uudelle olisi tilausta, ehkä se malli on sitten tässä. :)

Kuvat: Novita

Pusero-jakkuosastolta löytyi toinenkin, jonka todennäköisesti tulen joskus toteuttamaan ja jollaista olen oikeastaan toivonutkin. Nimittäin kirjoneuleliivi (malli 84). Tässä hiljattain lankoja värjätessäni mietin, että olisi kiva joskus tehdä kirjoneulepusero itse värjätyistä langoista, ja tässä olisi siihen tosi kiva malli. Pitäisi enää vain tilata lisää Kool Aidia ja värjätä sopiva määrä lankoja puseroa varten... :) Tässä mallissa kun ei haittaisi, vaikka tulisi vähän epätasaistakin värjäystä, kuten käsinvärjätessä yleensä tuleekin.

Kuva: Novita

Tässäpä tämänkertaiset suosikkini! :) Aikaa meni taas katsauksen kirjoittamiseen sellaiset kolme päivää, mutta on tässä tehty välissä toki muutakin. Ja on ollut kiva selailla lehteä rauhassa moneen kertaa ja miettiä, mitä tästä olisi tällä kertaa sanottavaa.

Ihanaa sunnuntaipäivän jatkoa ja jännittävää vaalien tulosiltaa! :) Illalla istutaan kutimien kanssa torkkupeittoon kietoutuneena teekuppi vieressä olohuoneessa, eikös? :)


Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)