Heipä vaan!

Mukavaa, kun olet tullut pistäytymään blogissani. Vielä mukavampaa on, jos jätät käydessäsi itsestäsi puumerkin. Toivottavasti viihdyt - tervetuloa myös uudestaan! :)

Polvekeraitasukat


Olen tehnyt aika monia polvekeraitasukkia, joten päätin kaikkien iloksi ja ohjeen etsimisen helpottamiseksi julkaista ohjeen blogissani. Malli ei ole suinkaan omani, vaan kuuluu niiden perinteisten, sukupolvelta toiselle perimätietona siirtyneiden mallineuleiden joukkoon. Polvekeraitoja voi neuloa mihin vaan: paitoihin, peittoihin, patalappuihin... mutta tässä ohje polvekeraitasukkiin.

Itse olen alunperin napannut ohjeen Jepyn blogista, mutta sivut näkyvät hieman huonosti, ja ohje on siellä vain 7 veljekselle, ja kun minulta on kysytty vinkkiä myös muille langoille, niin laitan tähän ns. laajennetun ohjeen, jota voi soveltaa mieleisilleen langoille. Myös esimerkiksi Olga-sukat ja Jaywalker-socks (pdf-tiedosto; ohje englannin kielellä) näyttäisivät perustuvan polvekeraitamallille; en ole kuitenkaan näihin ohjeisiin tarkemmin tutustunut, vaan olen omat sukkani tosiaan tuon Jepyn ohjeen pohjalta tehnyt ja omien kokeilujeni pohjalta tämän ohjeen nyt kirjoitan.

Polvekeraitamalli sopii parhaiten itseraidottuville langoille tai muuten raidallisiin sukkiin, koska se tuo raidat kauniisti esille!

---

Polvekeraitasukat

Silmukkamäärän tulee olla 8:lla jaollinen. Esimerkiksi naisen 38/39 -jalkaan laitan itse 7 veljeksestä 48 silmukkaa, Nallesta 56 silmukkaa ja ohuemmalle sukkalangalle (esim. Fabel) 64 silmukkaa. Lapsen sukkaan olen laittanut 7 veljeksestä 40 silmukkaa. Silmukkamäärää voi soveltaa jalan koon ja langan vahvuuden mukaan, mutta tuo kahdeksalla jaollisuus tulee muistaa (32, 40, 48, 56, 64, 72, 80...). Polvekeraitaneule ei jousta samalla tavalla kuin vaikkapa sileä tai joustinneule, joten silmukoita saa olla ehkä jopa hieman enemmän kuin normaalisti samalla langalla neuloessasi. Kokeilemalla sekin selviää!

Sukan varteen olen yleensä tehnyt joko pari-kolme kerrosta aina oikeaa tai joustinneuletta, jottei reuna käänny rullalle. Toki voi suoraankin aloittaa polvekeraidalla, se on ihan makuasia.

Polvekeraita neulotaan näin:

Sukassa 32 silmukkaa/kierros (pienen lapsen sukka):

1. krs.: 1 o, langankierto, 1 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 1 o, langankierto, 1 o
2. krs.: kaikki silmukat oikein

Sukassa 40 silmukkaa/kierros (lapsen sukka):

1. krs.: 1 o, langankierto, 2 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 2 o, langankierto, 1 o
2. krs.: kaikki silmukat oikein

Sukassa 48 silmukkaa/kierros (esim. naisen sukka 7 veljeksestä tai lapsen sukka Nallesta):

1. krs.: 1 o, langankierto, 3 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 3 o, langankierto, 1 o
2. krs.: kaikki silmukat oikein

Sukassa 56 silmukkaa/kierros (esim. naisen sukka Nallesta):

1. krs.: 1 o, langankierto, 4 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 4 o, langankierto, 1 o
2. krs.: kaikki silmukat oikein

Sukassa 64 silmukkaa/kierros (esim. naisen sukka ohuesta sukkalangasta):

1. krs.: 1 o, langankierto, 5 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 5 o, langankierto, 1 o
2. krs.: kaikki silmukat oikein

Sukassa 72 silmukkaa/kierros (esim. miehen sukka ohuesta sukkalangasta):

1. krs.: 1 o, langankierto, 6 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 6 o, langankierto, 1 o
2. krs.: kaikki silmukat oikein

Sukassa 80 silmukkaa/kierros (esim.  iso miehen sukka ohuesta sukkalangasta):

1. krs.: 1 o, langankierto, 7 o, ylivetokavennus, 2 o yhteen, 7 o, langankierto, 1 o
2. krs.: kaikki silmukat oikein

Periaatteena siis, että kun silmukkamäärä kasvaa 8:lla, langankiertojen ja kavennusten väliin jäävien silmukoiden määrä kasvaa yhdellä. Yksi mallikerta = yksi puikollinen, eli kun polvekeraitoja tulee sukkaan 4 kpl.

Kantapään voit tehdä haluamallasi tavalla. Jos teet tiimalasikantapään, viimeinen kerros varressa tulee olla polvekeraidan 1. krs., eli se millä olet tehnyt langankiertoja ja kavennuksia. Tähän sukkamalliin käy myös mikä tahansa muu kantapää, mutta jos teet kantapään raitalangalla, niin tiimalasi näyttää yleensä raitalangasta tehtynä hyvältä kantapäässä.

Omissa sukissani olen tehnyt kantapään jälkeen myös jalkaterän päälle polvekeraitaa ja pohjaan sileää neuletta. Kärkikavennuksissa olen neulonut pelkkää sileää. On makuasia, haluaako polvekeraitaa jatkaa myös terään, senhän voi tehdä myös kokonaan sileää halutessaan.

Toivottavasti tästä ohjeesta on apua kaikille polvekeraitasukkia neuloville! :)

---

Kuvia neulomistani polvekeraitasukista - osa kuvista suurenee klikkaamalla!

 
 

Yllä naisen polvekeraitausukkia 7 veljeksestä 48 silmukalla. Raitalangat 7 veljestä Moniraita (turkoosit), Jättiraita (pinkkisävyiset) ja Polkka (oranssisävyiset). Pinkkisävyiset tehty kokonaan raitalangasta; kantapäänä tiimalasi (huomaa raitojen asettuminen kivasti!). Oranssisävyisissä puolestaan varren suussa, kantapäässä ja kärjessä yksivärinen lanka, jolloin kantapääksi on sopinut tavallinen kantapää.



Ylläolevissa sukissa lankana Nalle Kukkaketo Kielo, tehty naisen jalkaan sopiviksi 56 silmukalla. Alimmassa kuvassa sukat on tehty kokonaan raitalangalla tiimalasikantapään kanssa, joten kantapäästä on tullut raidallinen. Sukan suu kääntyy rullalle, koska siihen ei ole tehty ainaoikein eikä joustinkerroksia, toisin kuin toisissa Kielo-sukissa, jossa on neulottu joustinta suuhun ennen polvekeraidan aloittamista. Toisissa sukissa (kaksi ensimmäistä kuvaa) on tavallinen kantapää, ja sukan suun joustimeen, kantapäähän ja kärkeen on käytetty yksiväristä lankaa. Huomaa, miten sukan ilme muuttuu tällaisella pienellä vaihdoksella, vaikka lanka ja mallineule on sama! :)

 

Näiden sukkien lankana on Nalle Kukkaketo päivänkakkara sekä Nalle Aloevera vihreänä. Sukan suu, kantapää ja terä on tehty yksivärisellä langalla, polvekeraitaosuudet raitalangalla.


Nämä sukat on neulottu Dropsin Fabelista, ja ne onkin aloitettu varpaasta! Polvekeraita toimii siis myös näin päin. Näissä sukissa tein levennyksiä varren suuta kohden, jotta sukka asettuu pohkeen ympärille kauniisti, eikä kiristä. Polvekeraita kun ei jousta samalla tavoin kuin esimerkiksi joustinneule! Terässä muistaakseni 56 silmukkaa, eli sama kuin Nallella neulotuissa sukissa (halusin sukista erityisen napakat), mutta silmukkamäärää on lisättu varressa tasaisesti; lisääminen onnistuu helposti lisäämällä langankiertojen ja kavennusten väliin jäävien silmukoiden määrää. Muistaakseni en kuitenkaan lisännyt suorilta käsin 8 silmukkaa kerroksella, vaan aluksi esim. vain sukan takaosaan 4 silmukkaa (kahdelle puikolle) ja myöhemmin sopivan välimatkan päässä toiset 4 silmukkaa sukan etuosaan. Näin levennyksistä ei tullut liian jyrkät. Lisäsin myös puikkojen väliin ylimääräisiä silmukoita; kokeilemalla ja sovittamalla tämäkin kannattaa jokaisen itse selvittää, miten sukka omaan jalkaan parhaiten asettuu.

Lasten polvekeraitasukkia. Ensimmäisenä pinkki-kelta-vihreät sukat 7 veljestä Raidasta noin 5-vuotiaalle, 40 silmukkaa. Violetti-oranssit sukat on tehty Nalle Kukkakedosta 7-vuotiaalle 48 silmukalla. Persikka-vihreä-valkoiset puolestaan 3-vuotiaalle Nallesta ja Woolista 40 silmukalla; nämä sukat eivät ole siis "raitalankaa", vaan ihan neulojan itsensä raidoittamat. :) Näistä sukista näkyy myös, miten ilme on erilainen, jos tekee sukan kokonaan raitalangasta tai jos käyttää yksiväristä kaverina.

Polvekeraita sopii myös Barbien mekkoon! :)

Hei hei!

Kiva kun kävit, tulehan toistekin! :)